Utrechtse steeg met een roerig verleden

Dat is de Zakkendragerssteeg, een schilderachtig straatje tussen de Oude Gracht en het Vredenburg, waar tot 1529 het Catharijneklooster stond dat plaatsmaakte voor een kasteel. Als de oude huizen konden praten zouden ze hier vurig vertellen over nonnen, Spanjaarden, criminelen en dronkenlappen.

In 1577 verschool de bevolking zich in de toenmalige Catharijnesteeg tegen de Spanjaarden die het kasteel aanvielen. Het volk wierp barricades op en wist zo de verwoesting van de steeg te voorkomen. Na de gevechten toog een groep vrouwen onder aanvoering van Trijn van Leemput naar de gehavende burcht om die te slopen.

Godscameren

De steeg is een markante locatie met een roerig verleden. Vanaf de zestiende eeuw woonden hier arme gezinnen en ouderen kosteloos in zogenoemde Godscameren, kleine huisjes die allang gesloopt zijn. In 1615 kwam er een wachtlokaal voor zakkendragers die waar vervoerden tussen de Oude Gracht en het Vredenburg. Sindsdien heet de steeg Zakkendragerssteeg. In 1766 gaven Mozart en zijn zus Nannerl een concert in het Bijlhouwersgildehuis, hier vlakbij.

Cafés horen sinds lang bij de steeg. Dronkenschap en  vechtpartijen gingen hier hand in hand. Over wat er gebeurde na een knokpartij in 1893 is in het Utrechts Archief het volgende bericht te vinden: ‘Op de Oudegracht gekomen, bemerkte hij evenwel met schrik, dat hij in den strijd zijn zilveren horloge had verloren, en gaf daarvan kennis aan de politie, die terstond een onderzoek instelde; doch van het horloge was toen geen spoor meer te vinden.’

‘Ouwe Nol’

Eind jaren twintig van twintigste eeuw hield de politie de hier woonachtige crimineel Arnoldus Rietbergen – ‘Ouwe Nol’ – aan. Later werkte hij samen met de Utrechtse seriemoordenaar Hans van Zon. Meer weten over van Zon? Lees dan ‘de roman In huis met een seriemoordenaar van D66-voorman Jan Terlouw en dochter Sanne. Het is gebaseerd op hun herinneringen aan de tijd dat Van Zon vaak over de vloer kwam bij een vriendin die bij het gezin Terlouw aan de Utrechtse Tolsteegsingel een kamer huurde’ (Wikipedia).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.