Wonen in Utrecht, een ernstig besmet gebied

Hoe is het om te wonen in een ernstig met corona besmette stad als Utrecht? Mondkapjes zie je overal in de cafés en restaurants. Het personeel draagt ze samen met plastic wegwerphandschoenen. Van het winkelend publiek, daarvan is er nu minder dan voorheen, houden de meesten de mondkapjes liever in hun zak. In het centrum waarschuwt een meldingsbord met verlichte letters: ‘Houd 1,5 meter afstand’, een bepaling die maar al te vaak wordt overschreden.

’s Avonds na tienen zijn de parken dicht. Theaters gesloten. Het coronavirus is een

Utrecht waarschuwt voor corona.

vampier die de stad leegzuigt. Dertig op de 10.000 mensen zijn besmet met het gevreesde virus. In Utrecht wonen bijna 360.000 mensen, tel uit je winst. Tien procent van de coronatesten is positief. Toch zijn er in de stad herhaaldelijk protesten tegen ‘die viruswaanzin’. Het kan niet waar zijn dat dit gebeurt. Het is een complot. We worden in de maling genomen, klinkt het. Vergeet het, dit is de keiharde realiteit. Toch storen deelnemers zich niet aan het houden van afstand, als mieren wriemelen ze door elkaar. Als de cafés om tien uur dichtgaan verschijnen er bij de Albert Heijn op het Neude, die tot 12 uur ’s nachts geopend is, vooral jonge cafébezoekers voor het kopen van bier om elders verder te feesten.

Door corona zijn de prijzen in de restaurants verhoogd. Voor een kop koffie normaal betaal je al snel 40 eurocent meer. ‘In verband met SARS-CoV-2’ rekent mijn tandarts een toeslag van 4,26 euro per patiënt Het dragen van een mondkapje tijdens de behandeling, iets wat in de praktijk al jaren een standaardprocedure is, is nu zijn belangrijkste beschermingsmiddel tegen het gevreesde virus.

In het OV zit een ieder braaf met een mondkapje op. Leuk is het niet, want van zo’n ding krijg je ‘t werkelijk benauwd. In de meeste winkels weigert het bezoek dan ook zo’n kapje te dragen. Maar sommige warenhuizen stellen een kapje verplicht. Neem de Bijenkorf, maar ook IKEA kom je niet in zonder kapje. De Utrechtse winkel van de in elkaar zet meubelen is door de week bijna uitgestorven. De neergang tekent zich het best af in het restaurant. Alleen voor koffie en een broodje kun je er terecht, maar wel met de strenge verwijzing om je bestelling buiten het cordon van rood-wit geblokte afzetlinten te nuttigen. Al met al is het een armzalige toestand en ik vrees dat het er de komende tijd niet beter op wordt. Corona is nu overal in Nederland en we kunnen er alleen van gevrijwaard blijven door afstand te bewaren en vooral geen langdurige contacten aan te gaan. Voor de zekerheid heb ik gisteren de Coronamelder gedownload. Ik hoop vurig dat hij zich nooit meldt.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.