China pakt arme landen in

Corona verscherpt de politieke tegenstellingen. China biedt bij corona niet alleen volop steun aan Afrikaanse landen, maar ook aan Europese landen. Volgens de regering van Servië heeft de EU bij de bestrijding van het virus de Balkan in de steek gelaten, nu stuurt China ook hulpgoederen naar de Balkan. 

Wat maakt het uit, als er maar hulp komt. Zo kun je natuurlijk denken en misschien is het Chinese vlag terecht, maar als een grootmacht als China – Rusland gebruikt dezelfde tactiek – binnenkomt heeft dat diepliggende gevolgen. China geeft arme landen via torenhoge geldleningen alles waar ze om vragen, maar dat doet ze niet voor niets.

China verstrekt een arm land goedkope leningen om er – voor eigen gebruik – delfstoffen te winnen. De volgende stap is het toe-eigenen van het land. Arme landen zijn vaak niet in staat de torenhoge Chinese leningen terug te betalen. Niet betalen betekent anderszins innen, beter gezegd land inpikken, het is een manier waarop China steeds meer landen domineert.

Op de Balkan probeert de EU de belabberde economische situatie te keren. Winkelketens uit het Westen, zoals Ahold Delhaize en Lidl, hebben er vaste grond onder de voeten gekregen. Daarnaast is er China die daar megafabrieken bouwt en veel Chinezen beginnen op de Balkan een winkel. De Serviërs beschouwen de Chinezen als bloedbroeders, maar ze hebben een Trojaans paard binnengehaald waar ze veel last van kunnen krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.