We spugen de ellende ook zo weer uit

Door de nieuwe lockdown zal het vertrouwen in de overheid verder dalen. Horeca en detailhandel schieten nog meer in het rood. Angst en stress nemen toe, vooral bij jongeren. We mogen blij zijn in een land te leven met een robuuste economie, maar wanneer de wereldwijde pandemie verdwijnt zullen er wrange vruchten op ons bord liggen.

Veel ondernemers kunnen de last niet langer dragen. Ze willen 100 procent vergoeding, want de landelijke steunmaatregelen dekken de lading niet. Terecht. Geen enkele ondernemer heeft immers schuld aan deze crisis. Dit is geen economisch noodgeval, maar een door de overheid veroorzaakte neergang. Het unieke van de situatie is dat ook de overheid geen schuld treft, want de lockdown is – zo ver we nu weten – de enige mogelijkheid om het aantal besmettingen met Covid-19 te keren. Vaccinaties helpen. Maar voor hoelang? Onzekerheid is leidend. Je moet er niet aandenken dat er een horrorscenario ontstaat met Covid-19 als hoofdrolspeler waardoor we ons iedere maand moeten laten testen.

Economisch gaat het goed. Aandelen rijzen de pan uit, de huizenprijzen knallen tot in de hemel, van werkloosheid is minder sprake dan voorheen. Hoe mooi het ook klinkt, het is tegelijk onrustbarend. Want hoe dan ook, de steunmaatregelen moeten worden terugbetaald. En dan verschijnen er wrange vruchten op ons bord. Faillissementen, prijzen, ze schieten omhoog, de werkloosheid neemt toe en de huizenprijzen gaan dalen. Gelukkig wonen we in Nederland, waar de soep nooit zo heet wordt gegeten. Maar let op: de pijn gaat een ieder voelen. Toch ga je het beleven, wij houden ons recht, want we hebben ellende gegeten en spugen die zo weer uit, dat sterkt ons voor de toekomst.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.