Wat blijft is de herinnering

Het leven is een damp. We treden op en gaan, wanneer is onbekend. Wat blijft er over van ons bestaan? Alleen herinnering. En ook al was je heel beroemd veel meer dan dat zit er niet in.

Die woorden schieten me te binnen bij het graf van Alfred Henry Heineken, de wereldvermaarde bierproducent, een van de markantste ondernemers van Nederland. Freddy had veel om trots op te zijn. Bracht het oude bedrijf, in 1864 opgericht door Gerard Adriaan Heineken, door aankoop van aandelen weer terug in de familie. Vanaf 1941 – net van de HBS- maakte hij er snel carrière, via commissariaten belandde hij in 1964 in de raad van bestuur waarvan hij in 1971 voorzitter werd.

Freddy maakte van Heineken een multinational. Het bedrijf bezit driehonderd biermerken en is actief in 190 landen. Verdeeld over 140 brouwerijen in 71 landen laat Heineken – ruim 82.000 werknemers – bier brouwen. Daarmee is het ’s werelds tweede bierbrouwer, na het Belgische Anheuser-Busch InBev, en – dat weten er maar weinig – ’s werelds grootste ciderproducent.

Frank Sinatra

Hij had wereldberoemde vrienden, Frank Sinatra was er een van. Hij zwom in het geld, was de rijkste Nederlander, zelfs het losgeld van 35 miljoen gulden, dat hij betaalde aan de gangsters die hem en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983 ontvoerden, deed hem geen pijn. Eretitels, onderscheidingen, prestigieuze voorzitterschappen, zoals van de Corviglia Ski Club in Sankt Moritz, en bloedmooie vrouwen waren voor hem heel gewoon. Hij was een man met grote gaven. Iemand die zijn eigen slogans bedacht. ‘Heerlijk, helder, Heineken’, is van hem, een slogan met eeuwigheidswaarde.

En daar ligt hij dan onder een kale grijze steen waarop zijn naam verwelkt. In april 2001 kreeg hij een hersenbloeding. Zijn gezondheid nam snel af. Op donderdagavond 3 januari 2002 overleed de biermagnaat. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan Zee. Sinds december 2020 ligt hier ook zijn vrouw, Lucille Cummings.

Wat rest is de naam en de herinnering samengevat in boeken. Alles bij elkaar  is dat nog heel wat.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.