De dood van Rubber

Tweede Druk

De dood van rubber: Dorwerth en Heveadorp in oorlogstijd.

In De dood van Rubber keert journalist Ruben Citroen terug naar het Gelderse Doorwerth waar hij eind 1944 werd geboren. Hij volgt het spoor naar markante plekken in het leven van negen mensen uit Doorwerth en het naburige Heveadorp. De dood van Rubber speelt in de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op feiten.

Het verhaal begint in Oost-Europa, waar de chemicus Jules Kahn, bijgenaamd doctor Rubber, een bloeiend bestaan opbouwt. Zijn vrouw Feiga Feigelsohn en hij vluchten in 1938 naar Heveadorp, waar hij een baan krijgt in de Hevea rubberfabriek.

De oorlog verandert het leven in deze rustige dorpen. De wereld van dorpsonderwijzer Wolter Jan Smit, de fabrieksarbeider Corrie Geerink en Willie Hoefnagels, directeur van een landbouworganisatie, stort in. Naarmate de oorlog vordert groeien beide dorpen uit tot een toevluchtsoord voor onderduikers. De radiotechnicus Henri Muller helpt vluchtelingen aan een onderkomen, totdat een onderduikster zijn activiteiten onbedoeld aan het licht brengt. Ingenieur Henri Munter, bedrijfsleider van de Heveafabriek en bevriend met doctor Rubber en zijn vrouw, is in 1943 in Heveadorp de aanjager van de april-meistaking. Een van de weinigen die in deze duistere tijd opleeft is Fritz Kratzl, voormalig vertegenwoordiger van de rubberfabriek. Na de Slag om Arnhem zijn de dwangarbeiders in Arbeitslager Scharnhorst te Doorwerth overgeleverd aan zijn grillen.

Het boek, ISBN-nummer 978-90-78215-85-1, telt 206 pagina’s, is voorzien van foto’s en kost € 15,00. Te bestellen bij de auteur of via Uitgeverij Kontrast

De tweede druk van ‘Rubber’ is op 12 maart 2010 overhandigd aan verwanten van de in het boek beschreven personen. Let op: Wolter Smit is een neef, geen oom van dorpsonderwijzer Wolter Jan Smit: lees hier het nieuwsverslag

Lees hier verder:

Dr. Jules Kahn
Faction in de dood van Rubber
De Dood van Rubber (PDF De Gelderlander)
en Nieuwe uitgaven over de oorlog (PDF Veluwepost)