Massagraf op de Mamajev Koergan, Wolgograd

Rusland verloor in de Tweede Wereldoorlog 27 miljoen mensen. Een gigantische aderlating. In Stalingrad, het huidige Wolgograd, is op de Mamajev Koergan, de 102 meter hoge heuvel die uitkijkt over de stad en de brede Wolga, een enorm massagraf, bewaakt’ door een 82 meter hoog standbeeld van een vrouw met een triomfantelijk geheven zwaard (zie foto).

Vijfendertigduizend Russische soldaten zijn hier bijgezet. Vierentwintig uur per dag houden soldaten er stil de wacht. Bij warm weer wissen collega’s het zweet van de gezichten van  bewakers.

 

De soldaten sneuvelden in de Slag om Stalingrad – 23 augustus 1942 – 2 februari 1943. De hevige strijd markeerde de omslag in de oorlog. Over een front van 643 kilometer breed stonden twee Duitse legers – het 6e Leger en 4e Pantserleger – tegenover negen Sovjetlegers. Hitler had geen enkel vertrouwen in de, zoals hij het noemde, minderwaardige slagkracht van de Slaven. Maar die bouwden aan de lopende band superieure tanks en andere wapens.

Veldmaarschalk Friedrich Paulus (m) passeert de fontein op weg naar de overgave.

De bevelvoering was als een houwdegen. Massa’s soldaten stierven. Het deed er niet toe, want het moederland riep. Dit was het bloedigste gevecht in de historie van de mensheid. Steeds weer nieuwe massale aanvallen. Tot de Duitsers omsingeld waren en zich gewonnen gaven. Hun opperbevelhebber, veldmaarschalk Friedrich Wilhelm Ernst Paulus, tekende de overgave.

Op weg naar de ondertekening passeerde hij de fontein van kinderen die dansen om een krokodil. Waren de Duitsers de krokodil en dansten de Russen? De fontein werd na de oorlog gesloopt. Sinds 2013 staat er voor het station van Wolgograd een replica van de fontein, al zijn de kinderen daar wat groter dan op het teloor gegane origineel.

Replica van de oude fontein in het voormalige Stalingrad.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.