Breda worstelt met vierde pandemie

Corona zwiept door Noord-Brabant. Het gebied is niet voor het eerst getroffen door een dodelijke pandemie. De stad worstelt nu met de vierde pandemie, eerder waren er de pest, de cholera en de Spaanse Griep.

In 1918 stierven in Breda 1.178 inwoners aan de Spaanse Ziekte. Door de

Monument

Dit monument herinnert aan het Pestkerhof in Boslust.

naweeën van de griep was er tot 1924 een jaarlijks overlijdensoverschot van 800 personen. De griep werd overgebracht door ingekwartierde soldaten.

Men droeg de situatie gedwee, om het te formuleren zoals een eeuw terug gebruikelijk was. De kranten meldden in het begin vrijwel niets over de Spaanse Griep. In 1920 – de epidemie is dan nagenoeg verdwenen – verschenen er alarmerende berichten over lege kerken en verdwenen kinderen.

Ter bestrijding van de Spaanse Griep werd onder meer aangeraden om cognac of rum te drinken (Bacardi zou de Spaanse koning van de griep hebben genezen, op de flessen staat nog steeds het wapen van het Spaanse koningshuis). In Nederland kostte de ziekte aan ruim 40.000 mensen het leven.

In 1866 heerste in Breda de cholera. Door ernstige diarree en uitdroging verloren 139 mensen het leven. De ziekte ontstond door een besmetting meegebracht uit Rotterdam.

Vanaf 1382 tot begin 17e eeuw waarde in Breda de pest rond. In Alphen, een dorp vlak bij de stad, bezweken in 1604 en 1625 ruim 500 mensen aan de pest. Ze werden begraven in de buurtschap Boslust, toentertijd een groot heideveld van het klooster van Tongerlo. In 1932 werd de plek teruggevonden. Het is het enige pestkerkhof van Nederland. Er staan een monument en twee wit omrande zwarte kruisen, die herinneren aan de twee priesters die de pestlijders verzorgden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.