Verkiezing 2023: veel voornemens, geen visie

 

Na tweeënhalf jaar mogen we weer stemmen voor de landelijke politiek! We hebben niks geleerd en zwaaien opnieuw naar rechts. NSC is de nieuwe verlosser. Samen met de VVD en BBB staat Pieter Omtzigt hoog in de peilingen.

Laat je niet imponeren door wat de lijsttrekkers zeggen, stel je op de hoogte van de verkiezingsprogramma’s. Dan zul je zien dat de PVV, ondanks de onlangs uitgesproken zalvende woorden van Geert Wilders (‘er zijn andere prioriteiten’), fel gekant is en blijft tegen moslims. De bezetting van de Tweede Kamer telt. Samen met de Eerste Kamer vormt die ons hoogste bestuurlijke orgaan: de volksvertegenwoordiging.

De belangrijkste verkiezingsthema´s zijn: bestaanszekerheid, migratie, klimaat en wonen. Nederland telt ruim 825.000 mensen die leven onder de armoedegrens. Daarnaast zijn er ruim 150.000 werkende armen, vooral zelfstandigen. Het zijn er minder dan enkele jaren geleden, want toen reikte het aantal armlastigen tot ver boven de miljoen. Maar dit nog steeds te hoge getal past niet in een rijk land als Nederland. Daarom kies ik voor een partij die voornemens is extra belasting te gaan heffen bij grote bedrijven en veelverdieners. Verdien je jaarlijks boven de anderhalve ton dan kun je best een bijdrage leveren aan het uit de kou houden van de armlastige burgerij.

Migratie

Over migratie lopen de meningen sterk uiteen. De PVV wil immigratie stoppen. De BBB bepleit een maximum van 50.000 asielzoekers. Het gaat niet lukken. Gemakshalve vergeten ze de EU-regelgeving. Bovendien zitten we met een vergrijzingsgolf waardoor er banen te vervullen zijn. Buitenlanders zijn daarvoor hard nodig.

En hoe groot is dit probleem? In 2022 kwamen er uit Derde Wereld 49.000 immigranten. Daar bovenop kwamen bijna 100.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Gemakshalve vergeten we dat er vorig jaar 129.000 immigranten uit de EU naar Nederland kwamen. Ook kijken we nooit naar het aantal emigranten: ruim 179.000 in 2022.

Klimaat

De PVV en BBB hebben niets tot weinig op met het klimaat. Waar de wetenschap roept: ´Nederland wordt zomers droger en ’s winters natter´ doen zij dat af als onzin. Van een verlaging van de CO2-uitstoot willen ze niets weten. De VVD, geen haantje de voorste op milieugebied, pleit voor een kerosine-taks, de SP wil er niet aan. Klimaatneutraal? Vergeet het, alleen bij deelname van de industrie lukt het, maar ook daar blijft het bij mooie woorden. Minder vliegen, maar Schiphol mag groeien.

De politiek produceert fraaie beloftes. De realiteit is anders. Ex-staatssecretaris Financiën Menno Snel (D66) werkt nu voor Element NL, een brancheorganisatie voor de vervuilende olie- en gasbedrijven. Het is maar dat u het weet.

Wonen

Woonruimte vinden is steeds moeilijker. Er is te weinig aanbod en wat er staat is te duur. We komen ruim 390.000 huizen te kort. We willen 900.000 woningen bouwen, maar dat voornemen zit in de knel door de stikstofcrisis, de toegenomen rente en de prijsstijging van bouwmaterialen en bouwgrond. Adequate oplossingen ontbreken. Hetzelfde geldt voor het klimaatprobleem. Goede voornemens in overvloed maar een daadwerkelijke visie ontbreekt.

Wat ook opvalt is het gebrek aan aandacht voor de oorlog in Oekraïne. In plaats dat we nadenken over een verdere verhoging van de defensie-uitgaven richten de partijen zich voluit op het lokale vlak. Bedenk dat op ruim twee uur vliegen van hier een oorlog aan de gang is die ook  onze vrijheid in gevaar kan brengen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.